WESTERKWARTIER – Naar aanleiding van de tweede gedeeltelijke lockdown heeft de gemeente Westerkwartier een belronde gedaan bij bedrijven in de gemeente. Hierbij lag de nadruk op bedrijven uit zwaar getroffen sectoren, waaronder de horeca. In totaal is er met 34 ondernemers gesproken. “Het beeld van deze belronde is heel wisselend”, vertelt wethouder Economische Zaken Elly Pastoor. “Sommige bedrijven hebben niks gemerkt van de coronacrisis, sommigen een beetje en anderen verkeren in zwaar weer. Bij dat laatste hebben we het voornamelijk over de horecabranche en modezaken. De levensmiddelenbranche en bouwmarkten draaien juist goed”.
De horecabedrijven hebben zoals verwacht veel omzetverlies geleden, met name in de periodes dat zij verplicht waren hun zaak volledig te sluiten. Daardoor hebben inmiddels meerdere ondernemers moeite om het personeel met een vast dienstverband vast te houden. “Veel ondernemers staat het water tot aan de lippen”, zegt Pastoor. “Toch hebben zij er in de afgelopen periode alles aan gedaan om hun bedrijf draaiende te houden. Zo zijn ze gestart met een afhaal- en bezorgservice en wordt er door sommige horecaondernemers gewerkt met foodtrucks”. Ondanks de coronacrisis denken de meeste ondernemers te kunnen overleven, maar dan moet heropening van de zaak op korte termijn van rijkswege weer worden toegestaan. “Velen hopen met de kerstdagen weer als vanouds gasten te mogen ontvangen, maar dat is vooralsnog niet bekend”.
Van de detailhandel is bekend dat de levensmiddelenbranche goed draait. Dat geldt ook voor bouwmarkten, tuincentra en bloemenzaken. De modebranche heeft het moeilijker en daarom is in de belronde voor deze ondernemers gekozen. “Bij het merendeel van de kledingwinkels is sprake van een daling van omzet”, legt Pastoor uit. “De omzet is grillig en kent pieken en dalen. Van winst dit jaar is in veel gevallen geen sprake meer. Evenals de horecaondernemers hoopt ook deze branche uiteraard te overleven, maar dan moet het coronavirus wel snel tot het verleden behoren”. Uit de belronde blijkt dat het beeld in de industrie wisselend is. Bij twee bedrijven die gericht zijn op de entertainment en business is de omzet dramatisch gekelderd. “Deze bedrijven hebben ook vaste medewerkers moeten ontslaan. Als er volgend jaar weer evenementen mogelijk zijn verwachten zij wel te overleven. Andere bedrijven uit de industrie weten het omzetverlies redelijk te beperken. Wel is veelal afscheid genomen van oproepkrachten, maar zij kunnen de vaste medewerkers aan het werk houden”, aldus de wethouder.
Volgens Pastoor zijn er nog geen bedrijven failliet gegaan als gevolg van de coronacrisis. De wethouder laat weten dat er ook geen bedrijven op omvallen staan, maar dat een ieder er alles aan doet om zijn zaak overeind te houden. “En dat waardeer ik ontzettend. Vanuit de gemeente doen we er ook alles aan om de ondernemers financieel tegemoet te komen. Zo hebben we in maart direct onze TOZO-regeling afgekondigd, waar bedrijven veel steun aan hebben gehad. Uit de belronde blijkt dat dit er mede voor heeft gezorgd dat ondernemers hun zaak draaiende hebben weten te houden”. Inmiddels is de derde uitkering van de TOZO-regeling uitgekeerd. In de eerste ‘ronde’ ging het om 921 uitkeringen en in de tweede ronde om 184. Sinds 1 oktober zijn er voor de derde TOZO-regeling 85 uitkeringen uitgegeven. Mocht het nodig zijn, dan komt er in maart nog een vierde regeling aan.
“Ik ben trots op onze ondernemers dat ze er alles aan doen om overeind te blijven. Ook onze inwoners kunnen daarbij helpen, door volop lokaal te kopen, vooral straks richting de Feestdagen. Op deze manier komen we samen, met zowel de ondernemers als de inwoners, de crisis door”, besluit de wethouder.