Kandidaten van GroenLinks en PvdA Westerkwartier spraken vrijdag gezamenlijk met experts op het gebied van klimaat en duurzaamheid tijdens de tweede Soamloop in de themaweek klimaat. Energietransitie, aardbevingsproblematiek en behoud van ons waardevolle landschap kwamen aan de orde in de werkschuur van het prachtige Curringherveld in Kornhorn.
Ton Ijpenberg en Garmt Renkema (coördinatiegroep Platform Natuur en Landschap Westerkwartier): “Het Westerkwartier kent een gevarieerd landschap. We moeten meer inzetten op de waardering van deze landschapstypen, middels educatie en communicatie. Keuzes in het snoei en maaibeleid ter bevordering van de biodiversiteit vallen hier bijvoorbeeld ook onder. De gemeente zou meer aandacht moeten besteden aan duidelijke afspraken over beheer en handhaving.”
Evert Blansjaar (GREK en Energie van Ons): “Met slechts zes energiecoöperaties valt nog genoeg te winnen in het Westerkwartier. Inzetten op laagdrempelige dorpsgerichte voorlichting door energiecoaches en opschalen van het lokale eigendom.”
Tineke en Jan Enne Haack (Natuurboerderij Lammersburen): “De gemeente moet mensen met aardbevingsschade steunen. Met 17 kleine gasvelden en een gasopslag is het goed dat de inzet de omgekeerde bewijslast is. Nu valt het Westerkwartier overal buiten.”
Melissa van den Hoorn (Gedeputeerde provincie Groningen, GroenLinks): “Het is goed om in te zetten op een combinatie van alle mogelijkheden. Het Nationaal Programma Groningen was gericht op het aardbevingsgebied, maar er liggen zeker kansen voor Westerkwartier om met duurzame bewonersinitiatieven aan te haken.”
Voor de deelnemers was het heel waardevol zo bijgepraat te worden. “Het geeft ons nog meer informatie die we in de komende raadsperiode goed kunnen gebruiken.”
Klimaat is een van de drie acties in het gezamenlijk ‘Plan Westerkwartier’ van GroenLinks en PvdA. Daarin staat dat energiebesparing topprioriteit moet worden en subsidies en energiecoaches daarbij helpen de veranderingen te versnellen.